Skip to content
bosadaqui.cat

Saps quins són els productes de Catalunya que formen part d’una alimentació saludable i de proximitat?

Basar la dieta dels més petits en productes de Catalunya i de proximitat és apostar per una alimentació saludable. Des de Bo. Sa. D’aquí fomenten aquelles escoles que ofereixen un menú elaborat a partir d’aliments de km 0 i sostenibles. Volem donar a conèixer tots aquells centres i menjadors escolars que tenen un compromís amb aliments del territori, de proximitat i de temporada.

Productes de Catalunya i de proximitat: la clau per a una alimentació saludable

Tenim la sort de comptar amb un extens i ric territori que produeix una gran diversitat de productes alimentaris de primera qualitat. No cal anar gaire lluny per poder adquirir aliments saludables i sostenibles que ens permeten tenir una alimentació sana i amb poc impacte ambiental.

El consum d’aquests tipus d’aliments ajuda a contribuir al desenvolupament rural del territori, des del punt de vista ambiental, econòmic i social. De la mateixa manera, s’aconsegueix reduir la contaminació, generada durant el transport de llargues distàncies.

A més, s’ha de tenir en compte que consumir productes de Catalunya i de proximitat és gaudir d’una alimentació més saludable. Aquests aliments són més frescos i, per la seva proximitat entre el lloc de producció i de consum, conserven millor les seves propietats originals, com vitamines, minerals, sabor, gust, olors, etc.

A continuació et detallem les famílies d’aliments catalans que es consideren part d’una alimentació saludable i de proximitat:

Fruita i Verdura

Catalunya és un gran territori productor de fruita i verdura. Destaca la pera de Lleida, reconeguda amb el distintiu de DOP, la poma de Girona, les Clementines de les Terres de l’Ebre i les Patates de Prades, així com els calçots de Valls.

Arròs, llegums i fruits secs

En aquesta secció trobem la mongeta del Ganxet, varietat que no es conrea a cap altra part del món, l’avellana de Reus i l’arròs del Delta de l’Ebre. Productes de proximitat i de gran qualitat que posen de manifest el ric patrimoni alimentari de Catalunya.

Làctics i oli

Tenim una gran diversitat d’oli amb reconeixement DOP, com l’Oli de Siurana, l’Oli de Les Garrigues, l’Oli del Baix Ebre – Montsià, l’Oli de la Terra Alta i l’Oli de l’Empordà. Pel que fa als làctics, podem consumir de proximitat la mantega i el formatge produït a l’Alt Urgell i la Cerdanya.

Ramaderia

Pel que fa al sector de la carn, destaca la Vedella dels Pirineus Catalans, la llonganissa de Vic, el pollastre i el capó del Prat, el Gall del Penedès i el Porc del Segrià.

Peix

El peix és un dels altres aliments que podem consumir de proximitat. Tenim la gran sort de comptar amb importants ports pesquers per tot el territori. Algunes de les llotges més importants de Catalunya on podem adquirir peix pescat en aigües catalanes són: Vilanova i la Geltrú, Barcelona, Blanes, Tarragona, Palamós, l’Escala, Arenys de Mar i Sant Carles de la Ràpita.

Bo. Sa. D’aquí amb els productes de proximitat

Si ets una escola que aposta per una alimentació saludable a base de matèria primera de proximitat i produïda a Catalunya, demana el teu certificat Bo. Sa. D’aquí. Aquest distintiu avala el teu compromís amb productors locals i amb aliments de la nostra terra i de la nostra mar.
Disposar del certificat Bo. Sa. D’aquí et permet entrar en el concurs per aconseguir que un dels millors músics joves de Catalunya visiti la teva escola. Uneix-te a la iniciativa Bo. Sa. D’aquí i certifica el teu compromís amb productes de Catalunya i de proximitat per a fomentar una alimentació saludable a l’escola.