Skip to content
bosadaqui.cat

Què cal tenir en compte a l’hora de fer celebracions amb aliments i begudes a l’escola?

Les celebracions a l’escola són uns dels esdeveniments més quotidians als centres. Sovint, els aliments que s’ofereixen en festes i celebracions són molt rics en sucres, sal i greixos poc saludables. Tot i que sembli que es tracta de moments esporàdics, hi ha moltes ocasions en què els infants mengen aliments que no haurien de consumir de manera habitual. De la mateixa manera, el fet d’associar sempre els moments divertits i de celebració amb aliments de baixa qualitat nutricional no ajuda a establir una bona relació amb el menjar.

Aliments i begudes a l'escola

Tenir en compte una sèrie de normes i recomanacions faran que aquestes celebracions es portin a terme de manera més segura, saludable i amb més higiene.

Bo. Sa. D’Aquí fomenta i vol donar a conèixer tots aquells centres escolars que aposten per menús saludables, incorporant aliments produïts al territori, de km 0 i sostenibles. Volem impulsar uns menjadors escolars més saludables i sostenibles.

Tots els centres escolars que treballin amb productors i comercialitzadors locals del país i que incorporin al seu menú productes dels nostres camps i de la nostra mar, seran certificats amb la Denominació de Qualitat Bo. Sa. D’Aquí. Una certificació que els donarà la possibilitat de gaudir d’una activitat, en horari de menjador, durant tot el curs i que comptarà amb una xerrada d’un músic jove del panorama actual del territori.

Com fer celebracions a l’escola de manera segura

Les festes i celebracions a l’escola formen part de la quotidianitat dels centres. Generalment, aquests esdeveniments giren al voltant del menjar i de les begudes i moltes vegades s’elaboren aliments per part de les famílies, el professorat o l’alumnat com a activitat programada.

A l’hora de compartir algun tipus de menjar, ja sigui en tallers de preparació de menjars a classe com portats de casa, s’han de tenir en compte una sèrie de recomanacions i normes generals d’higiene i d’elaboració:

 • Rentar-se les mans abans i després de manipular aliments.
 • Rentar les fruites i verdures abans de servir-les, i conservar-les a la nevera si s’han de guardar diversos dies.
 • Servir les fruites i verdures fresques de temporada.
 • Reservar les salses i amaniments per a l’últim moment per evitar que estovin els aliments.
 • Servir els aliments a la temperatura adequada, segons siguin plats calents o freds.
 • Si s’elabora o es compra un pastís, és important escollir els ingredients més saludables (oli d’oliva en lloc de mantega o altres greixos, farines integrals en lloc de refinades, etc.). Evitar la nata, la trufa, la crema, el sucre de llustre i les gominoles o altres llaminadures.
 • Els pastissos elaborats amb ou, com coca o pa de pessic, han d’arribar als 75ºC  al centre del producte.
 • Utilitzar aliments de colors vius i diferents: fruites atractives i diverses; bastons de pastanaga i de cogombre; bastons de pebrot taronja, vermell i verd, etc.
 • Oferir propostes salades saludables: bastonets de pa, fruits secs, guacamole amb nachos, humus amb bastonets, pastís d’escalivada, truita de patates, torradetes amb formatges, entrepans de formatge o pernil cuit…
 • Oferir propostes dolces saludables: batuts de llet, iogurt amb fruites, bols de fruita, compotes de fruita, sorbets gelats de fruita, pa de pessic, entrepans amb xocolata negra…
 • Donar opcions saludables per beure: aigua, sucs de fruita naturals, llet, batuts de llet i fruites, llet freda batuda amb cacau…
 • Si a l’aula o a un altre grup d’infants hi ha al·lèrgies o intoleràncies alimentàries, s’ha d’anar molt amb compte amb els aliments i els estris utilitzats, per tal d’evitar la contaminació creuada, així com en superfícies, olis reutilitzats, mans, etc.
 • Cada centre pot prendre establir la seva pròpia normativa a l’hora de realitzar celebracions a l’escola. Totes aquestes decisions s’han de recollir a les normes d’organització i funcionament del centre. Aquestes han de ser conegudes per tota la comunitat escolar.

Amb aquestes recomanacions, portar a terme celebracions a l’escola es converteix en un esdeveniment més saludable i segur pels infants. Si ets una escola que treballa per oferir un menú escolar saludable i que treballa amb productes de proximitat, t’animem que obtinguis el certificat Bo. Sa. D’Aquí i gaudeixis d’una activitat especial durant el curs per fomentar l’alimentació saludable entre els infants.

Vols saber si la teva escola ofereix un menú saludable i de proximitat? Omple el formulari!