Skip to content
bosadaqui.cat

El menjador escolar com a projecte educatiu del centre

L’espai del migdia i el menjador és una eina molt útil per desenvolupar hàbits saludables entre els infants. És important entendre el menjador escolar com a projecte educatiu de l’escola, on formar l’alumnat amb bones pràctiques alimentàries i incorporar determinats valors.

Bo. Sa. D’Aquí és un projecte que fomenta i dona a conèixer tots aquells centres i menjadors que aposten pels productes del territori i sostenibles com a base de l’alimentació de l’alumnat.

Tots aquells centres escolars que treballin amb productors i comercialitzadors del país i que facin arribar els aliments dels nostres camps i de la nostra mar al menjador, podran ser certificats amb la Denominació de Qualitat Bo. Sa. D’Aquí.

Aquest certificat els permetrà gaudir d’una activitat especial durant tot el curs, on es treballarà de forma teòrica-pràctica la música en català i es gaudirà d’una xerrada i col·loqui amb un dels principals músics joves del nostre país que visitarà el centre.

El menjador escolar com a projecte educatiu

El menjador escolar és un espai idoni per portar a terme el projecte educatiu del centre, basat, entre d’altres, en els bons hàbits alimentaris i en l’estimulació dels valors de responsabilitat i d’autonomia en l’entorn del menjador.

Per poder portar a terme aquest projecte educatiu, cal implicar als infants i encarregar-los tasques en el context dels àpats, sempre adaptades a la seva edat. És important que els hi permetem i els fomentem la presa de decisions, sempre acompanyant-los perquè aquestes siguin coherents i conseqüents.

Cal fomentar una bona relació amb el menjar i en l’acte de menjar, és a dir, s’ha d’estimular l’alimentació conscient. El menjador és un bon espai on reforçar els bons hàbits que s’aprenen a casa i potenciar comportaments i habilitats que millorin la destresa i actituds a la taula.

És rellevant, alhora, portar a terme diferents activitats que ajudin als infants a saber identificar els aliments i la seva procedència. D’aquesta manera, s’afavoreix el coneixement sobre el procés de producció i obtenció d’aliments i es reforça el vincle amb els productors del territori.

Promoure l’autonomia i la responsabilitat és un altre dels objectius del projecte educatiu que es desenvolupa al menjador. A través d’accions com parar i desparar taula, servir-se o servir als altres, pot ajudar a estimular aquests valors, així com altres aspectes com la convivència i tolerància.

Per poder portar a terme aquestes accions, cal que el menjador escolar i totes aquelles activitats relacionades amb ell formin part del projecte educatiu del centre. Es recomana que a l’inici del curs, s’informi les famílies de les diferents activitats, finalitats i característiques d’aquest programa.

Coneix la iniciativa Bo, Sa, D’Aquí i incorpora el menjador escolar i les bones pràctiques alimentàries en el projecte educatiu del teu centre.