Skip to content
bosadaqui.cat

Com evitar el malbaratament alimentari a l’escola?

És important evitar el malbaratament alimentari a l’escola. Tot i que el menjador escolar no és un entorn que generi un gran volum de malbaratament, és destacat evitar els excedents de menjar produïts al plat o a la taula. Educar els paladars i utilitzar aliments saludables poden ajudar a mitigar aquest problema.

Són molts els menjadors escolars que incorporen en el seu menú diari productes del nostre territori, dels camps i del mar. Des de Bo. Sa. D’Aquí volem donar a conèixer aquells centres escolars que aposten per una alimentació saludable, elaborada amb aliments de proximitat i de km 0.

Si ets una escola que fomenta aquest tipus d’alimentació, podràs adquirir el certificat Denominació de Qualitat Bo. Sa. D’Aquí. Amb ell, podràs gaudir d’una activitat durant tot el curs, en horari de menjador, on es treballarà la música i els hàbits alimentaris. Els infants comptaran amb una activitat especial amb un músic jove del panorama actual del territori.

El  malbaratament alimentari a l’escola i als menjadors escolars

Molts aliments a les escoles es perden o es malbaraten. Per aquesta raó, és important prevenir aquest problema i establir una sèrie d’accions per tal de resoldre el malbaratament alimentari.

A continuació enumerem algunes estratègies que convé seguir per tal de mitigar el malbaratament d’aliments per part del menjador escolar:

 • És important actuar amb els infants i conscienciar-los de la importància d’evitar llençar el menjar.
 • Elaborar menús a partir d’aliments de bona qualitat.
 • Millorar i variar tècniques culinàries de preparació, condimentació i presentació.
 • Elaborar menús evitant dos aliments de baixa acceptació o dos plats d’alta densitat energètica.
 • Adaptar les quantitats en funció de les edats dels nens i nenes.
 • Deixar que els infants es puguin servir ells mateixos.
 • Ajustar les racions en funció de l’acceptació del plat.

També és important contemplar una sèrie de mesures per part de la cuina o empresa gestora del menjador, en termes d’optimització de la planificació i en l’execució del servei:

 • Utilitzar quantitats de matèries primeres en funció del nombre d’infants que assisteixen al menjador.
 • No utilitzar tota la quantitat comprada d’aliments si no és necessari.
 • En cas de fer servir congelats, descongelar només les quantitats necessàries.
 • Controlar la temperatura de manteniment perquè els aliments puguin ser reutilitzats de forma segura.

Seguint les recomanacions que us hem explicat t’ajudaran a eliminar el malbaratament alimentari a la teva escola. Des de Bo. Sa. D’Aquí t’animem a sol·licitar el teu certificat per acreditar que sou un centre compromès amb la sostenibilitat i el medi ambient. Comprova-ho!